7 av 10 akademiker i Sverige är medlemmar i en fackförening

När den svenska regeringens kontroversiella utlänningslag får konsekvenser, bör internationella doktorander och forskare i Sverige känna till fördelarna med SULF-förbundet. Här är skälen till detta.

Många doktorander och forskare i Sverige från utlandet har inte haft det så bra de senaste åren. Först var det pandemin som störde deras utbildning och arbete enormt.

Sedan har vi den svenska regeringens utlänningslag som nästan oavsiktligt kan sluta med att tusentals internationella doktorander och forskare utvisas ur landet.

På senare tid har det dock kommit några goda nyheter, med ett nytt paket med lagar om arbetskraftsinvandring som innehåller vissa lagar som kan göra det lättare för vissa invandrare att ansöka om arbetstillstånd i landet.

En ny typ av uppehållstillstånd, även kallat ”talangvisum”, kommer att införas för vissa högkvalificerade och högutbildade personer, vilket säkert kommer att gynna vissa internationella akademiker i Sverige.

Dessa förändringar har kommit efter en lång och noggrann kampanj av fackförbundet SULF, som har kämpat för rättigheterna för sina 22 000 internationella akademikermedlemmar i Sverige.

Många av dessa internationella akademiker gick med i SULF för att utnyttja fackets juridiska rådgivning och olika skydd, men det finns ytterligare fördelar med SULF-medlemskap som många medlemmar kanske inte känner till.

Förutom inkomstförsäkringen har du rätt till kostnadsfri arbetsförmedling, kostnadsfri rättsförsäkring och rabatter på olika försäkringar, bland annat en husförsäkring som särskilt riktar sig till gästforskare.

Lämna en kommentar